Çakra Nedir? Çakralar Açılır mı? Çakraların Özellikleri Nelerdir?
Çakra nedir? sorusu bir çok yerde cevaplanmış olmasına rağmen hala tam anlaşılamamış bir konu olarak önümüze geliyor.
Çakralar, bedenimizde bulunan enerji merkezleridir. Çakra aktivasyonları kişinin yaşam şeklini belirler. Sanskritçe çakra kelimesi; ‘’tekerlek-çark’’ anlamına gelir. Evrensel yaşam enerjisi, bedenimize çakra merkezleri aracılığıyla girebilir. Her bir çakra, enerjinin bedenimize giriş kapısıdır. Enerjilerin vücudumuza etkisi dolaşım ve sinir sistemlerinin yardımlarıyla gerçekleşir. Her çakra beynin belirli merkezlerine bağlı haldedir. Çakralar düzgün işlediklerinde, bilinç düzeyi yükselmeye başlar ve kişi farkındalık kazanma deneyimine erişir. Düşünme, kavrama ve eyleme geçirme şeklinde etkileşim başlar.
İnsan bedeninde kaç çakra bulunur?
İnsan bedeninde omurga boyunca uzanan yedi ana çakra bulunuyor. Bu yedi çakra, yani yedi enerji giriş kapısı vücuda giriş yeri küçük dışarı doğru uzadıkça genişleyen bir spiral görünümündedir. Bunların omurga hizası boyunca, kuyruk sokumundan başlayıp başın tepesine kadar sıralandığı kabul ediliyor. Bu yedi ana çakradan her birinin kendisine has bir ismi, rengi, etkisi ve özelliği bulunuyor.
Çakralarım açık mı?
Çakraların açık yada kapalı olarak adlandırılması yanlış ifade olur, kişinin yaşam şekline ve duruma davranışına göre çakralar tamamen ya da kısmen tıkanabilme etkisi yani pozitif ya da negatif olarak değişkenlik gösterir.
Her bir çakra merkezinin temel bir ilkesi vardır ve her biri ayrı ayrı duygu ile bağlantılıdır. Kişisel yetenekler, yaratıcılık, algılama gücü, empati, kendini bilme, yeni bakış açıları, farkındalık, sezgisel yetenekler, içsel yolculuklar bu enerji merkezleri aracılığı ile gerçekleşmektedir. Şuurlu tekamüle geçişin yolu çakralardır. Kişinin olumlu-olumsuz davranışları, enerjiyi hızlandırır ya da yavaşlatır.
Duyguların bedenin önünde, iradenin arkasında, zihinsel işlerinse kafada olan işlevselliği uzmanlar tarafından ifade edilmektedir. Uzun süre negatifinde kalan kişide gözlenen sorunlar; duygusal, ruhsal, fiziksel şeklinde olacaktır. Davranışlar titreşim yayacak ve bu titreşimler çakralar tarafından enerjiye dönüştürüldükten sonra, omurgadan sinirler yardımıyla ilgili organlara ve sistemlere taşınır. Gerekli desteği almadığında ve denge bozukluğunda ise öncelikle düşünce yapısı, daha sonra duygusal ve en son olarak da kişinin bedensel sağlığı bozulacaktır. Beyinsel çatışmalar, stres, kötü düşünceler, psikolojik baskılar, nefret, uzun süreli üzüntü gibi davranışlar çakra merkezlerinin tıkanmasına sebebiyet veriyor. Bu durumda beden konuya veya yanlış davranışa dikkat çekiyor ve hastalıklar, kazalar, yaralanmalar yoluyla kendini ifade ediyor.
Çakralar uzun süre negatifte kalırsa ne olur?
Uzun süre negatifinde kalan kişide gözlemlenen sorunlar ise;
Duygusal
Ruhsal
Fiziksel
şeklindedir.
Sesler ve renkler çevrelerine titreşim yayar. Bu titreşimler çakralar tarafından enerjiye dönüştürüldükten sonra, omurgadan sinirler yardımıyla ilgili organlara ve sistemlere taşınır. Gerekli desteği almadığında ve denge bozulduğunda ise öncelikle düşünce yapısı, daha sonra duygusal ve en son olarak dakişinin bedensel sağlığı bozulacaktır. Yani fiziksel olarak yaşadığınız her hastalık ilgili çakra ve konusu ile bağlatılıdır.
Tasavvufa göre de insanda 7 Nefs mertebesi bulunuyor.
7′ nin manası; 7 tasavvufta Allah’ın yaratıcı eli demektir. Yaratılan her şey yedidir. Yedi kıta, yedi renk, yedi ses, yedi gün, yedi çakra, ne yarattıysa yediden yarattı. Yedi kat gökyüzü vardır. Yedi katlı cennetten bahsedilir. İnsanın kafa tasında bile yedi delik vardır. Bunların hiçbiri tesadüf değildir.
- Yemin olsun, biz sizin üstünüzde yedi yol yarattık! Ve biz yaratılıştan/yaratılmışlardan gafil de değiliz. Mü’minun Suresi 17. Ayet – Yaşar Nuri Öztürk Tefsir
Çakra hastalık konuları ve destekleyici özellikleri detaylı olarak Numeroloji ve Yaşam kitabımda bulabilirsiniz.